Autonomie ondersteunend lesgeven

25-04-2022

Leerlingen hebben de behoefte om zelf hun gedrag te sturen en daarmee aan autonomie. Leraren die de autonomie van hun leerlingen ondersteunen, doen dat door autonomie-ondersteunend les te geven en aandacht te besteden aan vier aspecten.

1. Het geven van betekenisvolle uitleg.

Ik probeer zoveel mogelijk in de spelen op de belevingswereld van de leerlingen. Ook op de actualiteit in de sportcultuur. Zo probeer ik steeds nieuwe sporten aan te bieden die op dit moment populair zijn, maar ook de sporten die op dat moment niet aanwezig zijn in de buurt. Ik geef daarnaast graag de relevantie van de les aan.

2. Het gebruiken van informatieve taal.

Ik gebruik voornamelijk informatieve taal in plaats van dwingende taal. De leerling krijgt hierdoor inzicht in het belang - het waarom - van het uitvoeren van een bepaalde taak en is hierdoor eerder geneigd de taak uit te voeren.

3. Het bieden van betekenisvolle keuzes mét structuur.

Ik bied leerlingen keuzes in de personen met wie de leerling wilt werken, het moment waarop, de aanpak of volgorde die hij gebruikt of welke regels zij gaan hanteren. Ik probeer echter wel duidelijke kaders waarbinnen keuzes mogelijk zijn. Onbeperkte of onoverzichtelijke keuzevrijheid kan namelijk verlammend werken.

4. Het verplaatsen in de leerling

Ik luister oprecht naar de gevoelens en weerstand van de leerlingen. Ik probeer rekening te houden met die gevoelens van de leerling. Iedere leerling mag iets aan mij vertellen en daar probeer ik iets mee te doen.



Hornstra, L., & Weijers, D., Van der Veen, I., & Peetsma, T. (2016). Motiverend lesgeven. Universiteit Utrecht, Kohnstamm Instituut en Universiteit van Amsterdam.

Nyckele Smeding - Portfolio assessment
Hanze Hogeschool Groningen 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin